fbpx

Waarom gapen we tijdens het sporten?

Waarom gapen we tijdens het sporten?

Wie gaapt is toch moe?

Geregeld wordt er tijdens mijn trainingen gegaapt door de sporters. Want wie gaapt is toch moe?  Steevast met de reactie “Sorry het heeft niet met de training te maken” En als er eenmaal een begint met gapen, dan volgt het bekende spreekwoord “als er een schaap over de dam is dan volgen er meer”. Voordat ik het weet staan er meerdere te gapen. Waarom gapen we tijdens het sporten?

 Wat is gapen eigenlijk?

Gapen is een reflex wat je longen en bloedtoevoer van zuurstof voorziet. Kinderen schijnen al te gapen in de baarmoeder, en ook dieren doen het. Het meest gapen we na het wakker worden en voor het slapen gaan. Er zijn verschillende studies naar gedaan maar de functie van gapen is nog niet duidelijk. De meest waarschijnlijke theorie komt van psycholoog Andrew Gallup. Andrew Gallup heeft verschillende studies gedaan over gapen. Hij onderzocht de gemiddelde duur van een geeuw van 109 zoogdieren. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat het gapen zorgt voor thermoregulatie van de hersenen.

Temperatuurregulatie in het lichaam

We gapen vermoedelijk om de temperatuur van onze hersenen op de juiste temperatuur te houden. Spieren vragen tijdens sporten en in het bijzonder bij krachttraining om extra bloeddoorstroming. Tijdens het sporten verhoogt de temperatuur van ons lichaam maar ook de hersenen worden warmer. Zweten is de eerste reactie van ons lichaam om zichzelf af te koelen. Voor het afkoelen van de hersenen is meer nodig dan alleen zweet. Het gapen kan je zien als een windvlaag van koele lucht waardoor de hersenen afgekoeld kunnen worden. Ook de hartslag en bloedtoevoer verbeteren waardoor de hersenen verder kunnen afkoelen.

 Tekort aan zuurstof

Tijdens het sporten heb je vaak een vrij snelle ademhaling. Wanneer je snel ademt of niet volledig inademt, kan je gaan gapen om voldoende zuurstof in je bloed te krijgen. Bij krachttraining komt het voor dat we zelfs even tijdelijk onze adem inhouden wanneer we kracht zetten. Ook dan heeft ons lichaam een tijdelijk zuurstof tekort. Het is dus van belang om goed door te blijven ademen.

Ontspanning

Ondanks alle wetenschappelijke aanwijzingen is het gapen misschien ook wel het ultieme moment van ontspanning. Ireen Wust gaapte op de momenten vlak voor haar enorme indrukwekkende prestaties.

Conclusie

Ondanks verschillende onderzoeken heeft nog niemand een sluitende verklaring voor het gapen tijdens sporten. Gapen ziet er voor je gevoel raar en ongeïnteresseerd uit tijdens het sporten. Het is dus helemaal niet slecht om te gapen tijdens een training. Een van mijn eigen ervaringen is dat je tijdens het sporten in de buitenlucht eenvoudiger meer zuurstof kan krijgen. Dus gewoon lekker blijven sporten en af en toe toegeven aan het gapen.

Laat een reactie achter

  • Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Geen reacties