fbpx

DE OPTELSOM VAN SUCCES

De optelsom van succes

Elke ondernemer weet het, het is nooit één ding. Het eindresultaat bestaat uit de som der delen, een aantal toevalligheden, noodzakelijke bijsturingen en vooral een heleboel vasthoudendheid. Die laatste is misschien wel het allerbelangrijkste. Het is doorzetten, elke keer weer. Jezelf oprapen, bij de kladden pakken en een schop onder de kont geven. Maar het is ook vieren dat je doelen behaalt, trots als een pauw zijn en jezelf steeds beter leren kennen.

De parallellen tussen sport en ondernemerschap zijn er doorlopend. Steeds vaker zien we gelukkig dat ondernemers niet alleen aan het bedrijf werken, maar ook aan zichzelf. En daar zit meer waarde in dan wordt gedacht. Gisteren vertelde een ondernemer me dat hij voor het eerst in tien jaar weer een halve marathon had gelopen. Hij had het begin van de Coronaperiode aangepakt om meer tijd te investeren in zijn gezondheid. Vooral om weerbaar te zijn, maar ook om gewoon energieker en gezonder zijn werk te kunnen doen.

“IN EERSTE INSTANTIE WILDE HIJ WEER TE SNEL”

Wat hem zelf had verbaasd is hoeveel de 1-op-1-trainingen hem hielpen om beter te lopen. Het jaar daarvoor bestond vooral uit het versterken van zijn core, het verbeteren van zijn flexibiliteit en het leren doseren van kracht en souplesse. Juist doordat hij zijn lichaam beter leerde kennen, kon hij nu snel stappen zetten. In april startte hij met afstanden van 3-5 kilometer en een gemiddelde van zo’n 7 minuten per kilometer. In eerste instantie wilde hij weer te snel (typisch ondernemersgedrag?) en liep tegen een kuitblessure aan. Dat gaf hem net dat laatste duwtje om gebalanceerd door te gaan.

In de zomerperiode bleef hij anders dan andere jaren doortrainen. Hij wisselde duurloop af met kortere afstanden en langzaamaan verbeterde hij zijn tijden en verlengde hij de afstanden naar 10 km en 15 km. Vanaf september liep hij stabiel 6 minuten per kilometer op de langere afstanden. En toen opeens, op een zondag liep hij spontaan de 21 km.

Het succes zat in de optelsom.

Hij verloor in het afgelopen half jaar 10 kilo door verstandiger te eten en vaker te bewegen. Hij trainde meer afgewogen, wisselde tussen pushen en stabiliseren. Hij rustte bovendien meer tussendoor en luisterde beter naar zijn lichaam. En hij zette door. Ook als het regende en waaide, 30 graden was en als de avond ervoor laat eindigde met een of meer drankjes.

En daar proost ik op!

Laat een reactie achter

  • Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Geen reacties