fbpx

Krachttraining als paardenmiddel voor marathons

CORONA ANGST OF HARDLOOPVIRUS?

Zodra de mooie lente dagen aanbreken, zien we veel mensen weer enthousiast hardlopen in de lekkere buitenlucht.

Een bijzonder ontspannende en gezonde sport, ware het niet dat diverse blessures op de loer liggen. Doorgewinterde marathonlopers weten hoe zulk leed is te voorkomen. Krachttraining is het paardenmiddel voor hen.

De afgelopen dagen heeft iedereen weer genoten van het mooie lenteweer, en iedereen ging weer volop naar buiten.  De zomertijd is ingegaan en we kunnen weer genieten van langer daglicht. Vele beginnende en fanatieke hardlopers beginnen weer aan de voorbereiding van verschillende hardloop evenementen.

Veel hardlopers hebben zich samen met anderen ingeschreven voor een afstand van een marathon of willen zelf ooit een keer een halve of hele marathon hebben gelopen. In Amersfoort is de marathon op zondag 5 juni.

Krachttraining voor hardlopers

Hardlopen en krachttraining lijken twee totaal verschillende sporten, maar krachttraining is een uitstekende aanvulling op het hardlopen, aangezien die training zorgt voor het creëren van sterkere spieren, wat blessures voorkomt. Na veldvoetbal is hardlopen de sport waar de meeste blessures optreden. Een sterk, soepel en getraind lichaam zorgt voor minder blessures. Door krachttraining worden je spieren sterker en dit zorgt voor een betere (loop)houding. Maar denk dan niet alleen aan je beenspieren, want de rompspieren (core stabiliteit) spelen minstens net zo’n grote rol.

Rompspieren (core-stabiliteit)

Wat is de core-stabiliteit?. Dit zijn de rug-, buik-, heup-, bilspieren en hamstrings. Al deze spieren staan met elkaar in verbinding en als je in beweging wil komen moeten al deze spieren goed met elkaar samenwerken. Wanneer je een sterke core-stabiliteit hebt en goed ontwikkelde beenspieren, zal je minder snel blessures oplopen en kan je meer rendement halen uit het hardlopen. Wanneer je 10 km in een week loopt land je maar liefst 10.000 keer op een been; dan is het toch niet gek om je spieren te trainen?

Trainen van de spieren

Enkele oefeningen waar je aan kan denken om thuis de beenspieren en core stabiliteit te versterken:

  • Voor de benen kan je squats maken en lunges lopen;
  • Voor de core-stabiliteit kan je denken aan een pelvis lift, plank en crunches.

Heb je iets gehad aan deze tips? Wanneer je meer tips wil hebben voor het trainen van je spieren laat een reactie achter, of neem contact op via michiel@sneller-fit.nl

Laat een reactie achter

  • Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Geen reacties