fbpx

Waarom wachten tot het nieuw jaar met onze goede voornemens?

Waarom wachten we altijd tot januari met onze goede voornemens?

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft elk jaar weer een of meerder goede voornemens. Denk jij al na over je goede voornemens voor 2024? Waarom hebben we allemaal de neiging om te wachten tot 1 januari? Omdat we traditioneel het nieuw jaar willen starten met goede voornemens?

Zo vaak hoor ik “Vanaf volgend jaar ga ik het echt anders doen….”Heb je hier wel eens over nagedacht? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel. Wij mensen stellen uit, dit is onze natuurlijke reactie. We willen niet veranderen, dus maken we ons zelf wijs dat later het perfecte moment is om te starten. Niet nu, de kerstdrukte is net voorbij en ik wil nog onbevangen zonder na te willen denken oliebollen eten met oudjaarsavond

Waarom hebben wij uitstel gedrag?

Later is ons uitstel gedrag en voor de meeste van ons betekend dit als we eenmaal uitstellen dat we blijven uitstellen en het helemaal niet gaan doen.

Hoe vaak heb jij echt bereikt wat je jezelf hebt voorgenomen op 1 januari te realiseren in dat jaar? Hoe vaak ben je gestopt en weer opnieuw begonnen?

Een aantal tips waar je direct met kan starten voor een fit een vitaal lichaam:

  • Stop met diëten: diëten is een manier waarbij je snel afvalt maar bij de meeste mensen komen de kilo’s er na het dieet zo weer aan. Er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die zelfs in gewicht toenamen na het stoppen met een dieet.
  • Eet gezond: ik adviseer (altijd) om gezond te eten. Dit hoeft niet gelijk 7 dagen in de week, als je dit al 5 dagen volhoudt ben je al een heel eind op weg. En je moet ook (altijd) kunnen blijven genieten, zoals het eten met vrienden. Ik zelf hanteer het neo-cavemen principe, eet zoals de oermens vroeger leefde. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Haal verse producten in huis. Haal geen frisdrank, pakjes en zakjes en zo min mogelijk toegevoegde suikers in huis.
  • Verminder stress: de hoeveelheid stress beïnvloedt je gezondheid. Maak elke dag ruimte voor een ontspan moment, door te sporten, wandelen, fietsen of lezen. Televisie, tablet of smartphone geven de hersenen veel impulsen en is geen ontspan moment voor het lichaam.
  • Slaap voldoende: wanneer je voldoende slaapt heb je meer energie gedurende de dag. Slaap je te weinig dan gaat je stofwisseling minder snel werken en dat wil je niet. Met een tekort aan slaap ben je niet uitgerust en heb je minder energie voor de dagelijkse activiteiten en te sporten. Voor de meeste mensen is 7 tot 8 uur slaap per nacht gezond!
  • Meer bewegen/sporten: je lichaam heeft beweging nodig om actief en gezond te zijn en te blijven. Naast het sporten is het goed om elke dag te bewegen. Ga tijdens de lunch of tijdens een werkbespreking met een collega wandelen of maak een wandeling in de avond. Pak vaker de fiets in plaats van de auto.

Beweeg vooral buiten ondanks dat we een van de natste jaren hebben gehad!

Heb je moeite om in beweging te komen? Kom naar buiten in beweging. Hoe koud en triest het weer soms in januari ook is. Met een half uur bewegen ervaar je al dat je positieve endorfine gaat aanmaken. Dit gaat je weer nieuwe energie geven. Endorfine is het snelst werkende anti-stress hormoon. Sporten helpt je om negatieve gedachten en patronen te doorbreken en piekergedrag te stoppen. Door buiten te sporten kan je alle sores van de dag eenvoudig loslaten. Al snel ben je alleen nog maar bezig met je oefeningen, de elementen van de natuur en je ademhaling. Zo zet je makkelijk je verstand even op nul en kan je je hoofd weer met positieve gedachte vullen. Veel ondernemers welke bij mij trainen ervaren het uurtje trainen als het moment van de week om even het hoofd leeg te maken en met frisse energie alle uitdagingen weer aan te gaan.

Als je iets wil doen, en wil veranderen moet je niet wachten tot het nieuw jaar. Als jij in 2024 een fit en vitaal lichaam wil hebben zowel zakelijk als privé en hieraan wil werken dan moet je niet wachten en onderneem gelijk actie. Door het aanbod van verschillende trainingsmogelijkheden is het voor iedereen toegankelijk! Neem contact op via www.sneller-fit.nl of bel 06-27561762

Comments are closed.