fbpx

TRAIN JIJ OOK JE MENTALE UITHOUDINGSVERMOGEN?

TRAIN JIJ OOK JE MENTALE UITHOUDINGSVERMOGEN?

De feestmaand is net van start. Traditioneel goed voor pepernoten, kerstkransen, banketstaven en oliebollen. En dus wordt sporten gewoon nog even uitgesteld. Bij voorkeur tot 2 januari, want op de eerste moeten de restjes nog op.  En ik snap het hoor, zeker na zo’n jaar wil je gewoon gezellig met familie en vrienden bij elkaar zijn. We trainen nu ook ons mentale uithoudingsvermogen.

Maar waarom zou je wachten met je goede voornemens oppakken als je dat nu eigenlijk al wilt? Die wens zit allang tussen je oren. Minder kilo’s, een betere conditie, meer flexibiliteit, jij weet het precies. Het is een kwestie van beginnen. En alles wat je nu al doet helpt. Elke oliebol die je extra eet, moet er straks ook weer af en dus maak je het alleen maar moeilijker. En laten we eerlijk zijn. Hoe vaak was je al succesvol op 2 januari. De vraag is: hoe zet je die knop om?

We zijn in ieder geval goed in uitstellen

De meeste mensen beginnen morgen met veranderen. Elke dag weer. Zo vaak hoor ik “vanaf volgend jaar ga ik het echt anders doen”. Maar waarom? Want van uitstel komt afstel. Is die gezonde wens dan wel serieus? Ja, blijkt in de meeste gevallen. Alleen mentaal zit het nog niet goed. We moeten er echt klaar voor zijn. Je moet eerst accepteren dat de huidige situatie onacceptabel is en pas dan wil je veranderen. Uitstellen is simpelweg onbewust menselijk gedrag. Of je nu wilt stoppen met roken of drinken, meer wilt gaan sporten of gezonder wilt gaan eten, je kunt pas veranderen als je de noodzaak voelt.

En denk nou niet dat je decembermaand voorbij is. Dat het na een lastig jaar alleen nog maar rotter wordt. Nee, wedden dat je trots bent als je op 1 januari al een of twee stappen hebt gezet. Lees ook maar eens mijn oude blog uit 2016 over gezond eten en bewegen tijdens de feestdagen.

Tips die mentale knop om te zetten

Stop met het idee dat je moet diëten
Ga voor de lange termijn. Daag jezelf mentaal uit en bekijk het eens echt anders. Van diëten val je misschien snel af. Maar bij de meeste mensen komen de kilo’s er na het dieet net zo snel weer aan. Er zijn bovendien genoeg voorbeelden van mensen die in gewicht toenamen na het stoppen met een dieet. De zogenaamde jojo’s. Als iets je mentaal breekt ….. .

Eet als een oermens
Eet vooral gezond. Dit hoeft niet gelijk 7 dagen in de week. Als je het eerst niet deed en nu 5 dagen wel, dan ben je al goed op weg. Dat geeft je de kans om die andere dagen gewoon te genieten. Met de nadruk op gewoon. Ik zelf hanteer het neo-cavemen principe. Eet zoals de oermens vroeger leefde. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Koop verse, onbewerkte producten. Haal geen frisdrank, pakjes en zakjes en zo min mogelijk toegevoegde suikers in huis.

Verminder stress
Stress is een killer. De hoeveelheid stress beïnvloedt in grote mate je gezondheid. Maak elke dag ruimte voor een ontspanmoment, door te sporten, wandelen, fietsen of lezen. Televisie, tablet en smartphone zijn geen goede voorbeelden. Die geven de hersenen veel impulsen en dan ben je dus juist druk in je hoofd. Niemand heeft wat aan die mental issues, dus gooi ze overboord.

Slaap genoeg
Wanneer je voldoende slaapt, heb je meer energie gedurende de dag. Slaap je te weinig, dan gaat je stofwisseling minder snel werken en dat wil je niet. Met een tekort aan slaap ben je niet uitgerust en heb je minder energie voor de dagelijkse activiteiten en te sporten. Voor de meeste mensen is 7 tot 8 uur slaap per nacht gezond!

Beweeg
Je lichaam heeft beweging nodig om gezond te zijn en te blijven. En bewegen betekent echt niet meteen topsport. Ga tijdens de lunch of tijdens een werkbespreking met een collega even wandelen, of doe dat ’s avonds na het eten. Pak vaker de fiets, doe een paar oefeningen om de paar uur en laat die auto staan. Wedden dat het helpt?

Topsporters

En als we het dan toch over topsporters hebben. Ook die vallen en staan weer op. Die blijven gaan voor het ene doel, de Olympische Spelen, dat wereldkampioenschap of gewoon een keer winnen van die aartsvijand. Je hoeft niet elke dag, niet elke wedstrijd te winnen. Maar je moet wel beginnen. Van jezelf vooral.

Als je iets wil bereiken en echt iets wilt veranderen, wacht dan niet tot het nieuwe jaar. Stap 1? Neem contact met me op via www.sneller-fit.nl of bel 06-27561762 en we maken samen een plan op maat.

 

Comments are closed.