fbpx

Mag je sporten als je grieperig bent?

Verkouden of grieperig mag je sporten?

De afgelopen weken heb ik veel de vraag gekregen of het verstandig is om te komen trainen. Er zijn verschillende griep virussen die de ronde gaan naast de griep zijn ook veel mensen verkouden en er wordt weer op COVID getest. Wie heeft het niet gehad, en hoofd vol snot, pijn in je keel en geen energie in je lichaam. Genoeg redenen om een keer niet te sporten en neer te ploffen op de bank. Terwijl je op de bank ligt denk je had ik maar alle moed verzamelt om toch te gaan trainen.

Griep of verkouden

Ben je toch verkouden of grieperig? Of sporten een verstandige keuze is, hangt af van wat je precies onder de leden hebt. Verkoudheid en griep worden nog wel eens in één adem genoemd, maar ze hebben duidelijk andere symptomen.

Een verkoudheid is een ontsteking van de slijmvliezen in je neus, bijholten en keel. Hierdoor krijg je een verstopte neus, een snotneus, last van hoesten en pijn in je keel. Je kan ook een lichte verhoging krijgen, je voelt je minder lekker, veelal ben je met een week weer hersteld.

De griep is een virus van veelal een van de influenzavirussen. De griep zorgt er voor dat je vaak snel koorts krijgt boven de 38 graden koorts, en deze kan binnen enkele uren verder oplopen. Je voelt je ziek, voelt koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn in je hele lichaam. De koorts en pijn verdwijnen vaak in een paar dagen. Soms duurt het een paar weken voordat je helemaal 100% hersteld bent.

Doe de nek-check

Mag je sporten als je grieperig bent? Ik hanteer altijd de nek-check. Heb je alleen last van je nek en daarboven zoals een verstopte neus en keelpijn dan kan je bewegen/trainen. Vaak ervaar ik zelf dat mijn neus weer open gaat door het trainen. Heb je ook last van spieren en botten onder de nek dan heeft je lichaam rust nodig voor herstel, en is trainen af te raden.

Is bewegen goed voor je weerstand of niet?

In de herfst en winter heeft iedereen wel een of meerdere keren een snotneus te pakken. Zeker na een periode waarin we een relatief kleine cirkel mensen om ons heen hebben gehad na een paar jaar COVID. In deze periode van het jaar verspreiden de verkoudheid en griepvirussen erg snel. De virussen verspreiden zich via de handen en door vochtdruppels door de lucht. Het liefst blijf je dan thuis en plof je neer op de bank. Op zich niets mis mee, je lekker terugtrekken in je huisje, nu het natter en kouder is. Wij maken immers onderdeel uit van de natuur. Tegelijkertijd is dit een intense valkuil. Niet bewegen en binnenblijven is funest voor je gezondheid. Niet alleen voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest.

Doorbreek deze gedachte!

Zorg ervoor dat je endorfine blijft aanmaken door consequent in beweging te blijven, het liefst in de buitenlucht natuurlijk. En maak gebruik van de kracht van de groep. Samen met anderen krijg je de motivatie, de drive om lekker diverse gevarieerde workouts uit te voeren, zodat je weerstand een flinke boost krijgt. Het beste wapen om de griep te lijf te gaan is immers een goede conditie.

Iedere groep gedijt het beste met een gedreven en duidelijke coach.

Die coach en/of personal trainer wil en kan ik voor je zijn. Neem ook deel aan mijn succesvolle smallgroup-training: samen met vrienden of vriendinnen plannen we een vast moment in de week om te trainen in de gezonde buitenlucht. We houden ons aan onze gezamenlijke afspraken om te trainen. Ik train overigens bewust in de uitdagende natuurlijke omgevingen. De buitenlucht is immers mijn sportschool.

Laat mij ook jouw coach en/of personal trainer zijn de komende tijd. Meld je aan: alleen of met vrienden/vriendinnen. Samen sporten in een inspirerende natuurlijke omgeving is een verademing.

Laat een reactie achter via mijn contactpagina of bel mij (06-27561762)! Sportieve groet, Michiel van der Linden.

Comments are closed.