fbpx

Hoe kom jij de donkere dagen door zonder winterdepressie?

Winterdepressie

Wanneer het regenachtig, koud is en vroeg donker zijn mensen extra vatbaar voor verkoudheid en griep. Ook liggen somberheid en vermoeidheid op de loer. We komen weinig buiten en met gure dagen blijven we als we thuiskomen na een dag werken het liefst thuis op de bank. Hoe kom jij de donkere dagen door zonder winterdepressie?

Kerst en verlichting

Zo vlak voor kerst wanneer de huizen en straten versierd zijn met verlichting heeft het wel wat die donkere dagen. Maar deze periode en de eerste maanden van het nieuwe jaar is voor veel mensen zwaar. Want laten we eerlijk zijn van een gebrek aan licht worden we niet vrolijk. Jaarlijkse hebben veel mensen in Nederland last van een winterdepressie zodra de dagen korte worden. In het Engels wordt dit ook wel SAD (Seasonal Affective Disorder) genoemd. We voelen ons lusteloos, slapen meer en hebben moeite met zich concentreren.

Biologische ritme ontregeld

Dit heeft er mee te maken dat de dagen in de winter korter zijn, hierdoor raakt onze biologische klok ontregeld. Een andere oorzaak is de melatonine-afgifte in het lichaam. Door dit hormoon val je in ’s nachts in slaap. Wanneer mensen in de winter leiden aan een winterdepressie, hebben zij een verhoogde melatonine-afgifte. Met als gevolg dat ze laat op de dag pas echt wakker worden. En dan hebben we in de winterperiode ook nog eens een verkoudheid of een griep die voorbij komt. Met als resultaat dat we meer en meer binnen zitten en weinig daglicht zien. Tegelijkertijd is dit een intense valkuil binnen zitten en niet bewegen. Niet bewegen en binnenblijven is funest voor je gezondheid. Niet alleen voor je lichaam maar zeker ook voor je geest.

Doorbreek deze gedachte!

Zorg er voor dat je endorfine blijft aanmaken door consequent in beweging te blijven, het liefst in de buitenlucht natuurlijk.  En maak gebruik van de kracht van de groep. Samen met een personal trainer of een groep krijg je de motivatie, de drive om lekker diverse gevarieerde trainingen uit te voeren, zodat je weerstand een flinke boost krijgt. Het beste wapen om de griep te lijf te gaan is immers een goede conditie.

Een paar tips die zorgen voor meer energie en fitheid:

  • Kom achter je bureaustoel vandaan en ga ook overdag naar buiten,
  • Zorg voor voldoende daglicht op je werkplek,
  • Maak tijdens lunchtijd een wandeling,
  • Neem vaker de fiets in plaats van standaard de auto,
  • Blijf ook in de winter sporten en bij voorkeur in de buitenlucht.

Jouw personal trainer

Laat mij ook jouw coach en/of personal trainer zijn de komende tijd. Meld je aan als ondernemer, als collega’s of vrienden/vriendinnen. Na een uur samen sporten ga jij weer vol nieuwe energie naar huis. Laat een reactie achter via de contactpagina of bel mij (06-27561762).

Met sportieve groet Michiel van der Linden.

Laat een reactie achter

  • Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Geen reacties