fbpx

De vakantie is voorbij maar waarom zou je gaan sporten?

De vakantieperiode is weer voorbij. Voor veel mensen betekent dit ook weer beginnen met sporten. Na alle lekkere hapjes, drankjes en ijsjes is het weer tijd om te gaan bewegen, vinden ze. Tijdens de vakantie periode ontstaan de plannen en ideeën om weer eens te gaan sporten. Vitaliteit staat dan hoog in het vaandel. Maar…

Wat ga je doen aan beweging?

Alles wat je gaat doen aan beweging is goed voor je, en bijna elke sport is goed! Maar met welke sport bereik je wat je graag wil realiseren. Bewegen is het verbeteren van je fitheid of prestaties van het lichaam door middel van sporten/bewegen.

Het belangrijkste is dat je iets gaat doen waar je plezier aan beleeft. Alleen of in groepsverband. Binnen of Buiten. Binnen heb je nooit last van de wind, zon, regen of een donkere avond.

Toch geef ik zelf de voorkeur aan het trainen in de frisse buitenlucht. De frisse buitenlucht geeft extra zuurstof, de wind blaast al mijn zorgen weg. En de zon..? Die geeft extra vitamine D. Maar ook omdat ik me realiseer dat we tegenwoordig al veel binnen zitten.

Waarom kracht of conditie training?

In grote lijnen kan je de keuze maken uit; wil je je spieren trainen dan moet je iets gaan doen met krachttraining. Wanneer je aan duursport doet worden je conditie, hart en longen beter.

Krachttraining zoals fitness, kettle bell training of bootcamp zorgen er voor dat de spieren groter worden in het lichaam. Grotere spieren zorgen er voor dat de stofwisseling in je lichaam omhoog gaat. Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je verbruikt.

Conditietraining zoals hardlopen, fietsen, wielrennen maar natuurlijk ook mountainbiken of schaatsen zorgt er voor dat je uithoudingsvermogen verbetert. Met als resultaat dat je minder staat te hijgen bovenaan de trap. Bij conditietraining versterk je het hart en de bloedvaten. Bij deze training laat je het lichaam voor een langere periode intensief werken. Hierdoor zullen hart en longen sneller en harder moeten werken om het lichaam van energie te voorzien.

Maar een combinatie kan natuurlijk ook, zo kun je met bepaalde spierkracht makkelijker een viaduct of de Amerongense berg op fietsen. Een sterkere core stabiliteit helpt om je loopvermogen te vergroten. Kortom, keuze genoeg.

Keuze-stress

En het nadeel van keuze genoeg is dat je willekeurig maar iets gaat doen. Zonder iets te kiezen of je doel te bepalen. En wanneer ben je dan tevreden? En hoe ga je dit keer langer volhouden dan vorig jaar?

Ook hierin zijn er weer veel opties, een paar tips:

  • plak op de koelkastdeur een post-it met je doel voor de komende week
  • drink elke dag voldoende water
  • visualiseer je resultaat (ik kan elke dag de 4 trappen oplopen op mijn werk zonder te hijgen)
  • ik kan met gemak de hond uitlaten en een half uur wandelen
  • ga elk weekend met het gezin de natuur in en beweeg actief

Wil je ook bewegen/sporten in de frisse buitenlucht. Laat een reactie achter op mijn contact pagina of bel mij (06-27561762)! Ik help je op weg.

Sportieve groet,

Michiel van der Linden

 

Comments are closed.